Tibeto virtuvė
Eurpiečiams Tibeto virtuvė tai kažkas naujo ir egzotiško.
Budizmas, kaip religija, nėra tokia griežta kaip Musulmonų, kuriems draudžiama valgyti kiaulieną – valgyti galima viską. Tibetiečiai nepiknaudžiauja “skanumynais”, jų virtuvė yra harmoninga ir subalancuota. Jie naudoja daug daržovių ir mėsos.
Labiausiai mėgiamos daržovės yra saldžiosios paprikos, morkos, ivairiu rūšių kopūstai, kukurūzai, špinatai.
Kitas maisto produktas yra mėsa, kurią tibetiečiai dažniausiai džiovina. Jako mėsa ir aviena žiemos metu yra supjaustoma ilgomis juostomis ir džiovinama apskritose olose arba aruoduose, apdėtuose akmenimis. Džiovinta jako mėsa ir aviena išlieka tinkama vartoti ilgesnį laiko tarpą, nes mėsoje esančios bakterijos žūsta džiovinant mėsą per žiemos šalčius. Džiovintą mėsą taip pat patogu susidėti keliaujant. Krūtinės ir šonkauliukai yra patiekiami svečiams, o baltų avių uodegos yra pateikiamos garbės svečiams. Taip pat yra dar vienas populiarus jako mėsos patiekalas, kurio paruošimo būdas yra ypatingas: išvirta mėsa supjaustoma gabaleliais, pagardinama svogūnais, pomidorais, imbieru, apkepama ir patiekiama į stalą su duona arba lapša. Tibete yra keturių skirtingų rūšių dešrelių: kraujo, mėsos, miltų ir kepenų..
Tibetiečiai nevalgo vaisių ir saldumynų, vienintelis nacionalinis desertas yra krūmokšnio uogos su medumi.
Žuvis ir jūros gėrybės Tibete nėra populiaros.
Alkoholis Tibete vartojamas itin retai, kadangi tai nesuderinama su religinėmis apeigomis. Tradicinis alkoholinis gėrimas yra ryžių vynas, vadinamas Čangu, kurio stiprumas apie 5% alk. Šis vynas gaminamas iš ryžių su prieskoniais. Vynas brandinamas apie savaitę, dar keletą savaičių palaikomas iki vartojimo. Vasarą, kada karšta, vynas geriamas šaltas, šaltu oru ir žiemą patiekiamas karštas.
Pagrindinis valgis yra tsampa, kuris yra vartojamas kasdien. Tsampa yra daroma iš skrudintų ir nelukštentų miežių, sumaltų rankiniais malūnais į labai smulkius miltus, kurie yra sumaišomi su trupučiu arbatos ir tada daromos bandelės kurios valgomos paimant juos pirštais. Taip pat į šias bandeles gali būti įdėta sviesto, varškės ar cukraus. Tibetiečiai valgo tsampa su daug kitų patiekalų ir bet kokiu metu, taip pat šį valgį nešiojasi keliautojai.
Pagrindinis tibetiečių gėrimas yra arbata. Yra trys būdai pagaminti arbatą: paprasta arbata, arbata su pienu ir arbata su sviestu. Tibete vartojamos arbatos lapeliai yra auginami kitose Kinijos provincijose, pavyzdžiui, tou arbata iš Junnano, ta arbata iš Sičuano. Tibetiečiai turi tam tikrus arbatos gaminimo ir gėrimo papročius. Arbata su pienu yra gaminama taip: verdanti juoda arbata yra
perkošiama ir perpilama į maišytuvą, tada įdedama šviežio pieno ir cukraus, stipriai suplakus arbata pakinta į rausvai baltą gėrimą. Kita populiari arbatos rūšis vadinama pocha ji gaminama tokiu būdu: arbata yra perkošiama ir išpilama į maišytuvą, kur įdedama druskos, pelenų ir sviesto, viskas yra stipriai suplakama, arbata yra rausvai baltos spalvos su storu bei tirštu riebalų sluoksniu.
Kiti patiekalai yra momo (tibetiečių koldūnai), thenthuk (tibetiečių makaronai), tukpa – makaronų sriuba su mėsa arba daržovemis, jako liežuvis ir kiti
Išmokti ruošti Tibeto maistą gali kiekvienas žmogus, tačiau to nemoko jokia mokykla. Nėra net knygų, kurios mokytų kaip nepriekaištingai pagaminti valgius. Virėjo įgūdžiai paprastai perduodama iš kartos į kartą su visomis maisto gaminimo paslaptimis.